Lichaamswarmte

Traagschuim is thermo-elastisch. Dit betekent dat traagschuim reageert op lichaamswarmte en hierdoor zachter wordt. Hierbij vloeit het materiaal als het ware onder het lichaam vandaan. Door het wegvloeien van het traagschuim zinkt het lichaam enigszins weg in het matras. Hierdoor kan de wervelkolom juist worden uitgelijnd. In combinatie met het grotere raakvlak en de uiterst lage veerkracht (later meer hierover) zorgt dit ervoor dat de druk op het lichaam uiterst laag is. Het drukverlagende effect is ook de reden dat traagschuim veel in ziekenhuizen wordt gebruikt. Wij hebben traagschuim-matrassen van Tempur en Curem.

matras

Soortelijk gewicht

Bij traagschuim zijn een aantal begrippen belangrijk. Ten eerste is het belangrijk te kijken naar het soortelijk gewicht (SG). Dit staat voor het aantal kilogram materiaal wat per kubieke meter in het matras wordt verwerkt. Hoe hoger dit getal (bijvoorbeeld SG 80), des te beter is de puntelasticiteit, veerkracht en duurzaamheid. Traagschuim is door de speciale thermo-elastische werking al zeer puntelastisch, waardoor het gebruik vanaf SG 50 prima is.

Dragende kern

Ten tweede is het belangrijk te kijken naar de dragende kern. Bij traagschuim matrassen wordt altijd gewerkt met een dragende kern. Wanneer het matras alleen uit traagschuim bestaat zink je tot op de bodem van het matras weg, wat natuurlijk niet de bedoeling is. De dragende kern kan bestaan uit HR koudschuim of veren. Wij gebruiken in onze traagschuim matrassen HR koudschuim. Voor de duurzaamheid is het verstandig te werken met een soortelijk gewicht van minimaal SG 50 voor het HR koudschuim.

Dikte van de traagschuimlaag

Ten derde moet u de dikte van de traagschuimlaag bekijken. Hierbij speelt de situatie en voorkeur een belangrijke rol. Wanneer er sprake is van specifieke lichaamsklachten, zoals fibromyalgie, artrose of versleten tussenwervelschijven kan het verstandig zijn te werken met een dikkere traagschuimlaag. Wanneer u echter een steviger matras prefereert is het verstandig te werken met een iets dunnere traagschuimlaag, omdat u anders te ver in het matras wegzinkt.